Winkelwagen
Gratis verzending vanaf € 45,-
9.5 Gem. klantbeoordeling
Binnen 2 werkdagen geleverd
zwarte komijn

Zwarte komijn olie, waar is het goed voor?

Zwarte komijn ook wel zwartzaad genoemd is een product van de nootmuskaatbloem (Latijn: Nigella sativa). Deze bijzonder plant komt voor in Europa, India en in verschillende Arabische Landen. De zaad, die wordt gebruikt om zwarte komijnolie uit te winnen, wordt al eeuwen gebruikt om een breed scala aan gezondheidsproblemen te genezen. Van hoofdpijn en kiespijn tot het bestrijden van darmparasieten en infecties.

Welke bestanddelen zitten er in zwarte komijn olie?

Bestandelen: De Nigella olie bevat de volgende essentiële vetzuren: Myristic vetzuur(0.5%), Palmitic vetzuur (13.7%), Palmitoleic vetzuur (0.1%), Stearic vetzuur (2.6%), Oleic vetzuur (23.7%), Linoleic vetzuur [Omega-6] (57.9%), Linolenic vetzuur [Omega-3] (0.2%), Arachidic vetzuur (1.3%). En de volgende voedingselementen componenten Proteine, Thiamine, Riboflavine, Pyridoxine, Niacine, Folacin, Calcium, Ijzer, Koper, Zink, Fosfor.

Voedingswaarde van Zwarte komijn olie
Voedingswaarde per 100g
Energie3700 kJ
Energie900 kcal
Vetten100g
Verzadigde vetten15g
Enkelvoudig onverzadigde vetten24g
Meervoudig onverzadigde vetten61g

Waarom is zwarte komijn goed voor je?

De geperste zaden zitten vol belangrijke vetzuren en stoffen die bijdragen aan het versterken van je immuunsysteem.

Waar kan zwarte zaadolie nog meer voor gebruikt worden?

1. Gezondheid van het hart
Zwarte komijnolie helpt bij het verbeteren van de gezondheid van het hart.  Het helpt bij het verlagen van het cholesterolgehalte, de bloeddruk en vermindert het risico op hartaanvallen.

2. Type II Diabetes
Consumptie van zwarte komijnolie helpt bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, verbetert de insulineresistentie en bevordert de bètacelfunctie in de alvleesklier In zwarte komijn bevindt zich een component dat de insulinegevoeligheid van levercellen verhoogt en dat diabetes type 2 helpt voorkomen. Dit wordt in het aprilnummer uit 2011 bevestigd in het tijdschrift ’ Journal of Endocrinology and Metabolism’.

3.Epilepsie
Zwarte komijn heeft anticonvulsieve eigenschappen en kan de frequentie van aanvallen verminderen, vooral bij kinderen, die worden gediagnosticeerd met epilepsie. 

4. Astma 
Zwarte komijn olie kan mensen met astma helpen. De ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen van zwarte komijnolie ontspannen de bronchiale spieren en helpen mensen bij het bestrijden van acute astma-aanvallen en hoesten.  Gebruik: Je kunt de olie recht op je borst masseren of een theelepel toevoegen aan een kopje gemberthee om onmiddellijk verlichting verkrijgen.

5.Verkoudheid en griep
Vanwege de ontstekingsremmende, antivirale en antibacteriële eigenschappen is zwarte komijn een effectieve behandeling om griep en verkoudheid te genezen. Het kalmeert keelpijn, vermindert koorts en vermindert spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid, maagklachten en krampen.

Gebruik: Wanneer je de eerste symptomen voelt, meng dan ½ theelepel verse gember met ½ theelepel zwarte komijnolie, gebruik twee keer per dag tot de symptomen verdwijnen.

6. Psoriasis
Wanneer zwarte komijnolie plaatselijk wordt aangebracht, kan deze psoriasisontsteking verminderen. Het versterkt je huid en kalmeert uitbarstingen.  Gebruik: Smeer je huid goed in met een beetje olie. Zwarte komijnolie is zuinig in gebruik dus je hebt er niet veel van nodig.

7. Behandel en voorkom verschillende soorten kanker
Extracten van de werkzame stof van zwarte zaad, thymoquinone, vertonen indrukwekkende resultaten bij het induceren van celdood en kunnen de progressie van kanker vertragen of stoppen.

Tot nu toe heeft thymoquinone-extract enkele veelbelovende resultaten laten zien in de strijd tegen leukemie, borst-, hersenen- en mondkanker. Maar er is meer onderzoek nodig om het volledige potentieel ervan te ontrafelen. Een studie gepubliceerd in Oncologiebrieven in 2010 wees uit dat een twee dagelijkse doses ruwe extra virgin zwarte zaadolie de groei van kankertumoren in de dikke darm, de longen, de slokdarm en de maag van ratten remden.

De studie concludeerde dat zwarte zaadolie mogelijk kan worden gebruikt om kanker te voorkomen en de noodzaak van chemotherapie in het vroege stadium van kanker te verminderen, vanwege het vermogen om de proliferatie van kankercellen te onderdrukken.

Gebruik: twee tot drie keer daags een theelepeltje zwarte zaadolie innemen.

Dit is slechts een greep uit de vele voordelen die zwarte komijn te bieden heeft. Niet voor niets wordt er in de Islamitische traditie over deze zaad gezegd; ‘’Het is de genezing voor alle aandoeningen behalve de dood’’. Er worden nog steeds onderzoeken gedaan om de vele voordelen te ontcijferen van het gebruik van deze bijzonder zaad.

We moeten er wel duidelijk bij vermelden dat zwarte komijn niet bedoeld is om je medicatie te vervangen.
Hoewel het gebruik van zwarte komijn er in sommige gevallen wel toe kan leiden dat je geen medicatie meer hoeft te gebruiken, dient altijd onder toezicht van een arts te gebeuren. Mocht je gebruik maken van medicatie dan adviseren we jou altijd eerst je arts te raadplegen.

Zwangere vrouwen worden afgeraden zwarte komijnolie te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Zwarte zaad dient in kleine hoeveelheden gebruikt te worden. Overschrijd de aanbevolen dossering niet