Winkelwagen
Gratis verzending vanaf € 45,-
9.5 Gem. klantbeoordeling
Binnen 2 werkdagen geleverd

DE BIJZONDERE GESCHIEDENIS VAN ZWARTE KOMIJN (BLACKSEED)

Zwarte komijn (Latijn: Nigella sativa),ook bekend als nootmuskaatbloem, heeft een rijke geschiedenis aan gebruik binnen verschillende tijdperken, culturen en religieuze tradities. Zo is bekend dat de plant zowel in de Griekse oudheid als in het oude Egypte als geneesmiddel werd gebruikt. Daarnaast is het ook welbekend dat zowel de zaden als de olie afkomstig van deze bijzondere plant al eeuwenlang een gewaardeerd product zijn in de Arabische handel. Hierover hierna meer.

Nigella en de Oudgriekse geneeskunde

Deze bijzondere plant vinden we terug in de oude geschriften van de ‘vader van de Westerse geneeskunde’, de Griekse arts Hippocrates.  Ook  in de geschriften van Dioscorides, eveneens een Griekse arts, vinden we de plant terug. Dioscorides schreef aan het begin van onze jaartelling het vijfdelige boek: De Materia Medica, een encyclopedie over kruidengeneeskunde en verwante geneeskrachtige stoffen. Hierdoor is de zwarte komijnplant opgenomen in het kruidenboek in de middeleeuwen.

Nigella en de Egyptisch Oudheid

In Egypte wordt al eeuwen gebruik gemaakt van zwarte komijn om er ziektes mee te bestrijden. Ook worden de zwarte komijnzaden als smaakmaker voor verschillende gerechten gebruikt. In het oude Egypte heeft men zwarte komijn gevonden dat was meegegeven in de graven van edelen, zo ook in het graf van de bekende farao Toetanchamon. De Egyptenaren geloofden dat de spullen die mee werden gegeven in de graven, mee zouden worden genomen naar het hiernamaals. Alleen zeer waardevolle spullen werden mee gegeven naar het hiernamaals. Hieruit blijkt het belang van zwarte komijn voor de Egyptenaren.

Nigella binnen het Jodendom

De allereerste  literaire verwijzing naar Nigella Sativa vinden we in het oude testament, de Tenach-, waar het in het Hebreeuws wordt aangeduid als ‘ketzah’. In Jesaja 28: 25,27 wordt het proces van het oogsten van Nigella Sativa zaden ten opzichte van traditionele tarwe uitgelegd. Ook wordt beschreven dat de zaden van Nigella Sativa in plaats van te worden gedorst zoals normale granen, met een stok uit de plant moeten worden geslagen.

De Joodse gemeenschap uit die tijd stond er om bekend dat zij zowel zwarte komijnzaden als -olie in hun voeding  gebruikte. Zo werd er brood mee gebakken en andere deeggerechten, vanwege de unieke smaak en de heilzame werking van zwarte komijn. 

Nigella binnen de Islam

Binnen de Islamitische traditie wordt het gebruik van zwarte komijn(Arabisch: habba as-sawda) al jaren in stand gehouden. Aboe Hoeraira, een metgezel van de Profeet Mohamed (vzmh), heeft overgeleverd dat de Profeet (vzmh) gezegd zou hebben: “Gebruik zwarte komijn, het is een geneesmiddel tegen elke kwaal, behalve de dood”. Uit overleveringen blijkt verder dat de profeet Mohamed (vzmh) zijn volgelingen specifieke instructies gaf om “vast te houden aan het gebruik van het zwarte zaad”

Vandaag de dag

Hoewel geen van alle religies in die tijd de wetenschappelijke middelen hadden om dergelijke beweringen te bewijzen, wordt er in de huidige wetenschap steeds meer ontdekt over de geneeskrachtige werking van deze bijzondere plant en behoort de Nigella Sativa tot ‘s werelds meest onderscheidende’ superfoods ‘.  Het heeft op het moment vijf aparte FDA (Food and Drug Administration) patenten en één in het Verenigd Konikrijk voor de behandeling van:

  • remming van de groei van kankercellen  (US 5.653.981)
  • Diabetes US (6.042.834)
  • verbetering van het immuunsysteem (US 5.482.711)
  • virale infecties (US 6.841.174)
  • psoriasis (US 6.531.164)
  • astma (UK – EP1709995)

Kortom zwarte komijn is een uniek plantje, met een rijke geschiedenis en een bijzondere werking. Ben je geïnteresseerd en wil je online bestellen klik dan hier.